Kako deluje električno talno ogrevanje?

Kako električno talno gretje pravzaprav deluje? Kdaj je ustrezno in kako varno je? Imamo večino odgovorov na vprašanja o modernih in energijsko učinkovitih sistemih talnega ogrevanja. In z veseljem delimo znanje s tistimi, ki razmišljajo o talnem ogrevanju. Imejte to v mislih, ko se boste odločali o najbolj ustreznem ogrevalnem sistemu za vaš dom.

Kako deluje

Toplota se v naših sistemih talnega ogrevanja ustvarja s pomočjo električne energije v grelnih kablih, ki so položeni v vijugah po celotnih tleh. Tanka plast polnila je razporejena preko grelnih kablov, kar zagotavlja enakomerno podlago, na katero se položi talna obloga. Pod grelni kabel se vedno položijo izolacijske plošče, kar zagotavlja energijsko učinkovit sistem. Temperatura se nadzira v vsaki sobi posebej preko termostata, ki je nameščen na steno.

Električni sistem talnega ogrevanja je popoln ogrevalni sistem. V prostorih, kjer je položeno talno ogrevanje, dodatni viri toplote niso potrebni. Električno talno ogrevanje je še posebej primerno za obnove in razširitve. V primerjavi z mnogimi drugimi ogrevalnimi sistemi je enostavna, hitra, cenovno ugodna in izolirana rešitev.

Električno ali toplovodno talno ogrevanje?

Ebeco sistemi talnega ogrevanja so električni, obstajajo pa tudi sistemi na toplo vodo. Pogosto se srečamo z vprašanjem, kateri sistem izbrati: takšnega z električnimi kabli ali vodnimi cevmi? To je seveda odvisno od pogojev v vašem domu in od vaših zahtev. Razmislite o sledečem, ko se boste odločali, kateri sistem vam najbolj ustreza.

PRIJETNA TLA V VSEH LETNIH ČASIH
Električno talno ogrevanje je popolna izbira, ko želite prilagodljiv ogrevalni sistem. Ostali ogrevalni sistemi so poleti pogosto zaustavljeni. To lahko pomeni, da so tla v kopalnici in ostalih prostorih takrat mrzla.

Z električnim talnim ogrevanjem lahko sami izberete, katera tla želite topla in suha čez celo leto. Obstaja tudi možnost polaganja električnega talnega ogrevanja nad toplovodni sistem v prostorih, kot so kopalnice in hodniki. Potem lahko preprosto preklopite na električno ogrevanje v poletnih mesecih.

ZANESLJIVOST
Ebeco kabli imajo teflonsko izolacijo, zaradi česar so izjemno trpežni. V malo verjetnem primeru, da pride do napake na grelnem kablu, obstaja zelo dobra oprema za sledenje napake. Napaka se določi nad talno oblogo, tako da so za popravilo potrebni minimalni posegi in se odstranijo npr. samo posamezne ploščice.

Edina neprijetnost, ki se zgodi v primeru odpovedi sistema, je prenehanje ogrevanja. Ni nevarnosti puščanja vode ali druge škode na objektu. Pomembno nam je, da se vi počutite varno z Ebeco ogrevalnimi sistemi. Zato zagotavljamo 12 let garancije, z možnostjo podaljšanja na 25 let.

VIŠINA VGRADNJE
Če tlom ne želite dodati preveč višine, je električno talno ogrevanje dobra alternativa. V primerjavi s toplovodnim sistemom je višina vgradnje zelo nizka, kar je pogosto velika prednost pri prenovah. Naši kabli merijo le 4 mm v višino, folija pa 3,5 do 6,5 mm z izolacijo.

STROŠEK INVESTICIJE
Strošek investicije je za električno talno ogrevanje relativno nizek v primerjavi s toplovodnim sistemom. Obstaja več različnih toplovodnih sistemov in operativni stroški se med njimi zelo razlikujejo. Nekateri sistemi imajo nizke operativne stroške, vendar je povračilo investicije dolgotrajno. To se še posebej nanaša na majhne prostore, kot so kopalnice in hodniki.

Končni znesek namestitve električnega talnega ogrevanja je seveda odvisen od velikosti prostora, kakšno moč želite in kakšne so vaše zahteve glede montaže. Na to vprašanje vam odgovor lahko ponudi najbližji Ebeco posrednik.

Operativni stroški talnega ogrevanja

Električno talno ogrevanje je učinkovit vir ogrevanja. Izkoristek je visok in emisije ogljikovega dioksida so nizke. Električno talno ogrevanje je nameščeno blizu površine, zaradi česar je to hitro delujoč sistem, saj se zrak v prostoru segreje v kratkem času. S hitrim sistemom in dobrim nadzorom lahko bolje izkoristimo toploto iz zunanjih virov, kot so pečice in sončna svetloba.

Hiter sistem je energijsko učinkovit sistem. Naši produkti z oznako “Energy Saver” zagotavljajo optimalen hiter sistem, ki se vključi samo takrat ko je to zares potrebno. V kombinaciji s preudarno električno ureditvijo dobite čist vir toplote z minimalnim vplivom na okolje.